VÄLKOMMEN TILL STOCKHOLMS FILMFESTIVAL
För tolfte året i rad – november betyder filmfestival!

Tack för så många besök!
I år slog vi publikrekord:
65000 besök under 11 dagar.


Läs de dagliga rapporteringarna från festivaldagarna här!

Passa på att köpa årskortet för 2002 redan nu! Det ger dig gratis filmvisningar (första förhandsvisningen är i januari) och bra erbjudanden hela året! Köp till familjen och kompisarna när du ändå i farten – ett årskort kostar 160 kronor men om du köper fler på samma gång kostar alla utöver det första bara 100 kronor! Erbjudandet gäller fram till sista december.

 

Köp årskortet direkt på följande biografer:
1-18 dec SAGA, Kungsg. 24
19-30 dec SKANDIA, Drottningg. 82

Öppettider:
onsdag-fredag 18-20
lördag-söndag 16-18


... and the winner is...

BÄSTA FILM
Bully av Larry Clark
Motivering: "Trots att den baseras på ett under senare år hårt exploaterat ämne - ungdomar, droger, sex - lyckas den med glödande intensitet, klassisk dramatik och järnhård logik på nytt skildra grupptryckets förödelse."

BÄSTA MANUS
Axel Hellstenius för Elling av Petter Næss
Motivering: "För att med varm humor och hög grad av allmän-giltighet ur den förment avvikandes synvinkel skildra det mänskliga tillståndet i en skickligt uppbyggd berättelse. För att med varm humor och hög grad av allmängiltighet ur den förment avvikandes synvinkel skildra det mänskliga tillståndet i en skickligt uppbyggd berättelse."

BÄSTA SKÅDESPELARE
Paul Franklin Dano som Howie Blitzer i L.I.E. av Michael Custa
Motivering: "För att med anmärkningsvärd mogenhet och övertygande skådespelarkonst gestalta en utsatt ynglings möte med ett mångfacetterat hot från omvärlden."

BÄSTA SKÅDESPELERSKA
Rachel Miner som Lisa Connelly i Bully av Larry Clark
Motivering: "För att med stor konstnärlig skicklighet kombinera oskuldsfullhet och överlagd ondska i ett modernt Lady Macbeth-porträtt."

BÄSTA FOTO
Vanja Cernjul för Rain av Katherine Lindberg
Motivering: "För att med anslående visuell skönhet skildra ett traditionsrikt och därmed ytterst krävande filmiskt landskap."

BÄSTA KORTFILM
Field av Duane Hopkins
Motivering: "I avsaknad av traditionellt linjärt berättande lyckas den ändå på ett mästerligt sätt skapa en glasklar berättelse om ondskans själva väsen."

BÄSTA DEBUTANT
L.I.E. av Michael Cuesta
Motivering: "För att med dramaturgisk återhållsamhet och stor psykologisk trovärdighet visa en ynglings problematiska möte med vuxenvärlden."

HEDERSOMNÄMNANDE
John Cameron Mitchell för Hedwig and the Angry Inch
Motivering: "För att med höga konstnärliga ambitioner och genremässig flexibilitet skildra den avvikandes kaotiska livserfarenheter."FIPRESCIJURYNS VINNARE:
Bästa film i tävlingssektionen: Quitting av Zhang Yang
Motivering: ²För sin kombination av dokumentära och dramatiska metoder samt sin gripande och komiska återgivning av en sann historia om främlingskap och försoning.²
Bästa film i Northern Lights-sektionen: Elling av Petter Næss
Motivering: "För sina enastående prestationer och sitt välskrivna manus, vilket med humor och medkänsla skildrar utsattheten hos den lilla människan."STOCKHOLM LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
Jean-Luc Godard
Motivering: "Stockholm Lifetime Achievement Award 2001 går till Jean-Luc Godard för hans oförtröttliga forskningsresor i nya filmiska landskap, för hans ungdomliga revoltlusta som växt sig allt starkare med åren, för hans utmanande förmåga att ständigt vidga gränserna för vårt seende och därmed vår syn på tillvaron, på världen och på filmkonsten."1 KM FILM (filmfestivalens stipendium till unga oberoende svenska filmare)
Vinnare av stipendiet: Jesper Klevenås för Anja
Motivering: ²Med ett konsekvent bildspråk och en fingertoppskänsla för personregin skildras nyanserna i en blek vardag. För modet och den filmiska kraften i Anja belönas Jesper Klevenås med 2001 års 1 km film stipendium.²
Hedersomnämnande: Joakim Jarlsén för Russian Jetset
Motivering: ²Originellt, respektlöst, konsekvent, överraskande och burleskt. Årets hedersomnänande går till Joakim Jarlsén för Russian Jetset.²E! AUDIENCE AWARD
Lost and Delirious av Léa Pool
Publikpriset röstas fram av filmfestivalens besökare.WWW AWARD
world wide winner award gick till Flat n' Fluffy av Benoît Boucher

Vinnaren är framröstad som bästa film av besökare på festivalens internetsektion ifestivals site.TITTARTOPPEN
Vilka filmer fick störst publik? Här är tio-i-topp-listan på de mest sedda filmerna!
1. Bully
2. Storytelling
3. Löftet
4. Late Night Shopping
5. The Man Who Wasn¹t There
6. Hedwig and The Angry Inch
7. Trouble Every Day
8. Le Fate Ignoranti
9. Lost and Delirious
10. IntimacyFESTIVALFILMER 365 DAGAR OM ÅRET
Visste du att du kan köpa festivalfavoriter på video? Edge Entertainment ger ut ett par filmer varje år för svensk distribution. Känn discorytmerna i soffan framför Forever Fever, bevittna bizarra familjer i Sitcom mer intimt därhemma och fastna framför videon när du ser Ensam mot alla (Seul contre tous). Hitta fler filmer och erbjudanden i Edge Entertainments shop!


GRATTIS JESPER KLEVENÅS – VINNARE AV 1 KM FILM-STIPENDIET!
The films are out there – det vet vi. En hel del av dem har hittat ut till oss på Skeppsholmen och en av dem var kortfilmen Anja av Jesper Klevenås. En glad Jesper tog emot 1 km film-stipendiet igår på prisceremonin. Grattis!
Läs om alla nominerade: 1 km FilmSURPRISEFILMEN

I år visades
Barry Levinsons nya film Bandits med Bruce Willis, Billy Bob Thornton och Cate Blanchett! Stämningen var på topp och den förväntansfulla stämningen bland den fullsatta salongen på Röda Kvarn utlöstes i ett fantastiskt, kollektivt jubel när förtexterna avslöjade rollistan. Heja Bruce! Innan dess lyckades vår (extremt hemlighetsfulle) filmkoordinator förvirra publiken genom att oannonserat lägga in den franska kortfilmen Antinome. Det blev en fullträffskväll med actionkomedier! Vi ser redan fram emot nästa år.Vill du hjälpa till att förbättra filmfestivalen och vår hemsida? Avsätt då 5 min för att fylla i vårt utvärderingsformulär - tack på förhand.VEM VINNER OGJORD FILM?

Playground Music har gett ut en snygg CD med ett fiktivt soundtrack. Den heter smart nog Unmade Movie och innehåller musik av Nick Cave and the Bad Seeds, Badly Drawn Boy, Gloss, Zero 7, Llorca och en massa andra sköna band. För att vinna ett ex skulle du berätta vilken låt du tycker skulle passa som ledmotiv till Sveriges populäraste TV-program På spåret.
Vinnarna utses veckan efter festivalen.
VEM VINNER SOUNDTRACK?
Brittiska Tindersticks har gjort ett skönt soundtrack till den franska frossarfilmen Trouble Every Day. Vi har tre CD:s från Playground Music som söker nya ägare och allt du behövde göra var att gnugga geniknölarna lite och skicka in ett fyndigt svar på nedanstående fråga:
Vincent Gallo*Béatrice Dalle*Diva*Christina Ricci
Vad/vem ska bort av dessa fyra och varför?
Vinnare: Lars Åkesson i Borås (som briljerade i musikvideokunskap), Jesper (för sin koncentrerade syn på kroppsbehåring) och Toya Westberg (allmän koll). Grattis! Ett hedersomnämnande går till Klas Lindelöf som tyvärr blev utan CD eftersom han föll på eget grepp.


Bland er som köpte årskort för 2002 under festivalen har följande vunnit Latin Kings CD I skuggan av betongen:
Emilia Horn i Stockholm, Robin Billsjö i Stockholm, Nina Rose i Bromma och Emelina Lindberg i Stockholm.
Och grattis till er som vunnit Latin Kings Passa micken-singel och affisch:
Erik Holm i Stockholm, Björn Bergervik i Stockholm, Jai-Ung Hong i Sollentuna, Andreas Gummeson på Hammarö, Louise Powers i Hässelby, Sami Lukkarinen i Järfälla, Jens Sjödén i Kungsbacka, Emma Ryan i Stockholm, Mauritz Jäderström i Skärholmen och Magdalena Roupe i Stockholm.
Vinnare från tidigare utlottning:
Heli Rosendahl och Daniel Dahlström
Grattis till CD-skivor från Playground Music!KATALOGEN
Vår snygga katalog pryds av familjen Fuccon. Du såg väl Fuccon Family på bioduken? Amerikanska skyltdockor flyttar till Japan och lever ett... ähum... högst alldagligt liv. Regissör är ingen annan än Yoshimasa Ishibashi, killen bakom I Wanna Drive You Insane som vi visade 1998 och som för övrigt gifte sig med sin flickvän i Seglora kyrka på Skansen under festivalen! Kommer ni ihåg? Prästen talade om film och cocacola och vi satt i kyrkbänken och grät av lycka.
Kanske blir det en ny Ishibashirulle nästa år?